Dah berapa orang datang menjenguk

31 Disember 2010

Tahun Baru...


selamat datang 2011... selamat tinggal 2010....
semoga ape yg elah terjadi sepanjang tahun ini akan menjadi kenangan yang terindah dan tersimpan kemas di dalam lipatan sejarah......

30 Disember 2010

Azam Tahun Baru

setiap kali pertukaran tahun baru, perkara yg biasanya menjadi perbualan ialah AZAM.'so mcm mana dengan tahun nie??? ape yg nak dibuat dan dicapai???? macamana dgn azam tahun lepas dah capai blum?????

bagi aku nie kalau boleh nak teruskanlah misi tahun 2010 yg tak kesampaian..iaitu nak serelkan semua hutang piutang yang ada. memang susah rasanya, tapi kalau cuba mana tau, tahun nie aku bebas dgn sumer hutang yang ade... berdoa ajelaaaaa.....

28 Disember 2010

Mmmmm.....

Lamanya tak update...
biasalah bila dah bercuti dan bertemu family.. semuanya tolak tepi. ni lg seminggu nak mula kerja baru rasa nak uodae blog nie.....
:)

18 November 2010

6 movie in a roll

Hello apa khabar?? Selamat hari raya... ada buat korban tak?? hehehe... semacam ceria aje aku nie kan.... mana taknya, hari raya, cuti, aku dapat bersenag2 kat umah... apa lagi yg aku nak.... aku serve internet, aku tgkla movie apa yg ada, tetiba ada idea giler menerjah masuk kedalam minda aku ni... apa kata kalau aku buat marathon movie harini.. bukan 2 atau 3 tapi 6 sekali gus.... boleh??????


aku nak mula kul 10 pagi, tetiba ada akak sebelah rumah ajak beraya la plak... so pergila kejap, nanti kata sombong plak. lepas tu ingatkan dah bleh pegi, ada plak org buat korban depan umah nie... jengokla kejap.....

lpeas tu apa lagi cabutlaaaaaaaa




nasib baik hari nie hari rabu. bagi aku rabu adalah hari menonton wayang sedunia, coz ada diskaun harga..... apa lagi layanlannnnn..... puas gak aku nak susun citer yg mana nak tgk dulu. takut2 ada clash nanti. yg pasti aku nak tkg sumernya...
kt sini aku review la skit2 mana2 yg patut ttg citer yg aku tkg nie....



citer pertama yang aku tgk ialah SKYLINE. kul 11.00 pagi. mula2 suspen gak aku tkg, dari poster dia nampak mcm gempak aje... aku laya ajela... lepas 30 minit dalam tu aku rasa dah boring sangat2. tak sabar2 nak suruh citer ni habis... jalan citrnya bagi aku amatlah slownye, dan aku dah blh agak dah apa yg akan terjadi...

yg paling aku tension, citer nie mcm tak habis. tergantung aje dan mcm akan ada sequel. aku nak tgk ke nanti?? entahlah... dari 5 aku bagi 2.5 bintang..




citer kedua, citer budak vampire nie.. ada skit2 macam citer daybreaker ngan 30 day night. kisah pontianak hisap darah dan tak boleh kena matahari. klise sgt2

Mula2 aku pening gak ape citer ie, asik malam aje ngan kat tempat yg bersalji (dah namanya citer hantu, mestilah mcm tu kann). lama lama aku syok plak, citernya makin best dan baru aku paham apa yg berlaku. kenapa budak tu jd pontianak, dan apa aim dia pindah kat rumah baru...

dari 5 aku bagi 3 bintang aje....

seterusnya, harry porter.. masa nie dah pukul 2.45, tp delayed sbb adalah masalahnya... aku masuk pawagam dah 10 minit citer nie... tapi dpt catch up balik la... lgpun nie citer sequel. aku dah tau skit2 jalan citernya ngan watak2 dlam nie

last2 citer nie masih tergantung, aku tak sabar nak tgk finale dia.... mmmm dari 5 aku bleh bagi 4 aje... ok tak????


kawan aku kata, citer nie tak best, tp aku tgk aje.... pun ada mcm citer mummy... kisah pencari mumia firaun ni. sebenarnya si Adele nak cari doktor firaun utk sembuhkan adik dia Aghata, tp banyak sgt benda yg melencong. macamanalah adanya burung zama jurasic lagi, ditambah dgn mamat yg angau dgn dia, ada plak pemburu dinasour... mcm tiada fokus dan banyak watak hidup dan mati begitu saje....

tapi kalau nak relax2 mmg bestla... dari 5 aku bagi 3 gak... aku banyak tergelak masa nie

satu satunya citer animasi yg ada pd harini... aku tgk riview dr internet, not bad. layan ajelaaa....

ada gak skit2 unsur2 lawak yg sederhana, tapi nilai murni diebalik citer nie best gak. mcmana kisah org yg nak jadi glamer dalam apa cara sekalipun, walaupun untuk jadi jahat.
dr 5, aku bagi 3.5 bintang. sebabnya?? jgn tanya aku.







nie movie terakhir akutgk. masa nie dah pukul 9.30 malam. badan dah letih mata dah tak boleh fous, tapi demi nak cipt rekod yang tersendiri, aku gigihkan diri gak..


mula2 slow aje.. dah mcm citer pelham 123 pun ada gak. teringat aku zaman blajar dulu. selalu naik keretapi bila tiket bas dah abis. lgpun tambangnya murah skit tapi lambat sejam la..... kisah mcmana kecuaian manusia (driver keretapi), yang akan menyebabkan bencana yg tak terduga. nasib baiklah ada hero (pemandu keretapi gak) yang menyelamatkan keadaan.


yg aku pikir tak berapa logiknya, kenapalah tak dari awal2 lagi turunkan orang kat kepala keretapai tu gunakan helikopter???? kan senang...ni dah nak abis citer barulah ada idea yg macam tu... ape2pun dari 5 aku bagi 3.5 bintang sbb aku minat kat danzel yg cool, ditambah lagi dengan acrion yg ada dalam citer nie




oklah rasanya cukuplah tu... dah panjang plak. lepas gian aku, dah lama tak tgk wayang ngan update blog dgn citer yg sensasi. tapi ada lglaaaa movie yg baru .... nak tgk minggu depan ke>>>> tgklah kalau sempat nanti. holalalalala



17 November 2010

Selamat Hari Raya Aidil Adha

8 November 2010

2 Carnation part 1

my naughty and ambitious kids


Assalamuaikum....


wah lamanya tak update blog nie... rasa macam bersalah la plak..... dulu masa mula mula buat blog, satu hari sampai 3 entri skali, tp skrg dah malas plak nak update selalu. tak tau kenapa dah musim kot...


so kali ni, aku nk citer pasal kelas aku yg tersayanglaa...... td merupakan hari terakhir aku masuk kelas secara formal. walaupun ada 2 minggu lagi sebelum final holiday, tapi lepas ni, ada perkhemahan dan aktiviti sukan dan permainan. so memang outdoor activity la....

walaupun hari nie yang terakhir, tapi tak beri peluang utk relax2. sempat jugakla aku 'mengerahkan' diaorang semua buat PEKA sains yang dah lama tertunggak dulu. Alhamdulillah, semuanya dah selesai.

lepas siap segalanya, ada masa lagi sejam sebelum mereka semua bolah balik.. nak buat ape ye????? nak katakan pelajar aku nie cemerlang dalam akademik, tak jugak... tapi mereka dalam kategori averagelaaa.... nak dapat hadiah kecemerlangan memang susah sbb kena bersaing dengan 2 lagi kelas yg baik. jadi timbullah idea aku nak buat aktiviti "Hari Kecemerlangan 2 Carnation". sama macam hari kecemerlangan sekolah, tp khas utk kelas aku aje.. hadiahnya pun adala......

macamana dengan 'majlis' tu?? nantikan aje selepas nie.....
holalalalaaa

31 Oktober 2010

Lagu Sekolahku

24 Oktober 2010

Helen

Sambil sambil aku tengah buat keje malam nie, aku layanla lagu2 yang best nie. apa yg aku suke sangat dng lagu2 indi lama nie ialah pelakon tu... Helen namanya....

siapa yg miniat hindi taula apa watak yg biasa dibawa oleh Helen nie. Dia biasanya akan bawa watak pengoda, perempuan kaberet, penari kelab malam dan seangkatan dengannya. yg membuatkan Helen nie famous bagi aku ialah tarian gelek mautnya tu.. sampai sekarang nie rasa belum ada yg dapat tandingi walaupun ada banyakpelakon yg baru muncul

thats why Helen is Queen of Bollywood








20 Oktober 2010

Hmmmm

Tiap tiap hari macam nie.... letihnya fizikal dan mental... tapi takpe kejap aje lagi nie... tak lama lagi okla kot....

16 Oktober 2010

aktiviti masa lapang


ini adalah antara aktiviti aku selama aku 'menghilang' minggu lepas. memang letih rupanya nak buat aktiviti ni. tapi seronok dan dapat menyihatkan badan serta menambahkan stamina kat aku nie... hehehehe

sanggup aku pergi beli seluar baru, google baru pun aku beli... kalaulah aku tau berenang nie seronok, dah lama aku pergi kat swimming pool kat blakang umah aku nie. takdela sampai nak tunggu 4 tahun baru nak pergi????

hiii

lamanya tak update blog nie... rasa mcm ada rasa bersalah plak tinggalkan lama2...
banyak sangat benda yg nak dicerita, tapi tak tau yg mana satu dulu.. tunggu ajelaaa

14 Oktober 2010

Jaga Exam Lagi????

Haaa??? mana agaknya aku menghilang ye??? apela yang letih sangat tu?? minggu lepas spt sumer orang tau, PMR tuk pelajar tingkatan 3, so aku pun sibuk jugakla.. bukannya sibuk nak mengajar, tapi sibuk nak menjaga diaorang exam. tahun ni dah masuk tahun ketiga berturut turut aku menjaga exam, tapi first time tuk PMR

Nak jaga tue memang senang, tapi nak buat tu susah bangat!! mana taknya, pagi2 lagi dlm kul 6.00 pagi aku dah mula sibuk amik ketas kat pusat exam, pas tu nak pegi sekolah tempat aku jaga nak setelkan semua benda, ebalum mula exam. kira berpeluh jugakla hari pertama, sbb tak biasa lagi. kelam kabut jugak keadaannya, tapi semua berjalan lancar... :)





yang paling mencabar bagi aku masa menjaga exam nie, ialah masa tengah exam tue.. mengantuknya.... memang memerlukan ketahanan fizikal dan mental yg tinggi maa nak jaga tue. nasib baiklah budak budak yang aku jaga tue tak banyak buat masalah. kira ok jugaklahkan, iyelah masa exam mane boleh buat benda2 yang bukan2


satu lagi, masalahnya aku nie, kes budak yg suke pergi tandas. memamng inilah kerja aku sepanjnag PMR tue, asyik nak ikut diaorng pergi jamban laaaaaaa. naik muka aku. dahla jamban tu jauh, kena lalau banyak blok banggunan, kira famousla aku kejap kat sekolah tu, asyik teman budak yang sakot perut ajelaaaaa...

ape2 pun aku harap semua calon2 PMR yang aku jaga dan skolah aku akan dapat keputusan yang memerlang..... ;) holalalala

7 Oktober 2010

Letihnya aku...



Letihnya minggu nie.. tak tau nak watpe lagi.....
kenape ekk aku letih nie????

2 Oktober 2010

Dasira

Tak taula kenapa skrg nie aku suka ingat kesah kesah lama. mybe ada sesuatu yg aku sgt2 rindu waktu ni yang aku sendiripun tak tau ape dia..

betul org kata, zaman sekolah adalah zaman yg paling manis dan takkan dilupakan.... aku suka bandingkan zaman aku sekolah dengan zaman budak2 skrg sekolah.. memang berbeza sangat2. zaman aku dulu rap menjadi ikutan, skrg mereka lebih suka utk bershuffle.....

zaman aku dulu, baju mesti petak2, skrg macam2 jenis yang aku nampak....

lagu nie, mesti jarang korang sumer dengarkan??? akupun pernah sekali dua aje dengar lagu nie, itupun masa dalam tingkatan 1. lepas tue hilang... nie tadi baru aku dapat dengar balik lepas aku cari kat youtube... layan ajelaaaaaaaa

Pesanan

"Rajin Berkerja, Rajin Bercakap” - Bagus
“Rajin Berkerja, Malas Bercakap” - Kena Buli
“Malas Berkerja, Rajin Bercakap” - Wayang Cina
“Malas Berkerja, Malas Bercakap” - Tak Guna
“Malas Berkerja, Suka Mengadu” - Lalat Hijau
“Malas Berkerja, Suka Ponteng” - Lebih Baik Berhenti
“Malas Berkerja, Suka Termenung” - Lebih Baik Mati

27 September 2010

konpius



kadang2 aku tak terjangka bila akan dapat benda2 yg aku sendiri tak jangkakan walaupun jauh disudut hati ini benda itulah yg selalu aku inginkan.... bile benda tu dah ada didepan mata, aku tak tau samada hendak aku terima atau tidak.... adakah ini dinamakan takdir....


semakin difikirkan semakin kusut rasanya....

26 September 2010

Sakitnya Rindu

kadang kadang, kita pernah terfikir. apalah yang boleh kita buat untuk meghilangkan rindu pada seseorang?? ada yang cuba pelbagai perkara, ada yang tengok gambar, sms, call tak pun just imagine org tu ada kat depan kita. tapi bagi aku selagi tak jumpa sendiri dengan org tu, so rindu tu mmg tak kan hilang.

tapi selalu jugak aku tertanya, adakah orng yg kita rindui itu pun turut merindui kita????? atau kita aje yg terhegeh2 sedangkan org tu sdikit pun takde ape2 perasaan.. mmmm.... sabar ajelah.

betulla kata org sakit merindu ini kadang2 boleh buat gile jd serba tak kena. buat semua benda pun tak jadi.. tapi kalau tempoh 'kerinduan' tue menjadi terlalu lama... apakah perasaan itu masih lagi wujud???? mungkin perasaan rindu tu dah jadi perasaan lain pulak....







Sakitnya Rindu - Freshies

Kekanan Kekiri

hendakku cerita
cerita tentang cinta
antara aku dan dia

tinggal berjauhan
hati tetap sayang
cuma kamu di pandangan

bingungnya aku
binggung tak keruan
binggung di hati kian
bersarang kini

ku rindu wajahmu
ku rindu senyummu
mengapakah diriku
tak lagi kau hubungi

ke kanan, kekiri
ada saja wajahmu
mengapa kau terus
terus dia membisu

kekanan kekiri
ada saja bayangmu
mengapa rindu ini
yang kau tinggalkan untukku

tengah malam sepi
ku mula bermimpi
tentang masa depan kita

sakitnya merindu
bukan kau tak tahu
cuma kamu didepanku

tiba tiba bagai terasa
dirimu di sisiku selalu
ku renungkan masa yang lalu
bahagia bersama denganmu

ku tahu engkau juga
amat rindu padaku...

22 September 2010

hehehe


no komen, tengok ajela....

21 September 2010

Terkenang Semasa Dahulu

Salam semua :)


tadi aku pgla kat fb aku... htah la tetiba rajin plak nak menyelongkar fb org lain dan cari org2 yg aku kenal. so dlm banyak2 yg aku jumpa, tetiba aku ter'curik' gmbr aku yg nie... diam tak diam dah lebih 13 tahun aku tinggalkan alam persekolahan. betullah kata org, zaman skolah adalah zaman yg paling best dan takkan ada yg lagi best dari itu (cewahhh berfalsafah plak)


fyi, aku skolah STTJ Seremban, batch 96/97. So mane2 yg kenal aku, so silalah kita tkg gmbar nie sama yea...




ni gambar masa kita org ada sukaneka antara dorm. ni sumer dormate aku la, dorm 5 masa tu. berposing sebelum main tarik tali kott.... kalau tgk kat blakang tu, itulah STTJ masa 97. masa tue tgk sibuk renovation skolah nie. tapi aku tak sempatla nak gunakan cz aku dah graduate, menda tu blum lg siaplaaaa..... ( aku duduk no2 dari kiri)





ni gmbar dalam dorm, lepas maghrib, nk pegi prep malam. aku baru balik dr surau (dulu aku ajk surau lagi), terus amik gambar. tak sangka plak aku jumpa balik gmbar nie. kalau tgk kat balakng, dorm aku 'agak' bersihla kalau nk dibandingkan gn dorm org lain... rasanya, katil aku yg belah atas kat kiri gambar tu yg ada kain plekat... kemas kan :) inilah rasanya satu2nya gambar yg lengkap kami ber 16 orang. (aku berdiri paling kanan, baju pink)






nie lagi skali gmbar kami satu dorm. masa nie final year. nak pegi jamuan akhir tahun. disebabkan kegawatan ekonomi, jamuan ada kat skolah aje. aku maintain la jg budak baik laaa. mcm ustaz gak malam tu...(aku pakai baju melayu, no5 dr kiri)



tapi yg sedihnya.... dalam 16 org diantara kami, dah 2 org dah menemui Ilahi. (al fatihah utk mereka). yg pertama (kalau gmabr di atasla jd rujukan) arwah fadillah, baju melayu kuning, no 3 dr kiri. dia nie sebenarnya kwn abik aku spanjang 2 tahun aku kat STTJ nie. org nya baik, tapi tuhan lebih sayangkan dia dr org lain. dia meninggal 2 minggu lepas exam SPM keluar, accident, smpai sekarang aku sedih lagi kehilangan kawan yg sangat2 baik dan sabar dengan aku, dan sampai skrg aku tak boleh cerita pasal STTJ sbb bnyak masa aku mesti dengan dia, cerita dia, bersama dia dsbb.... :'(



yg kedua, arwah amri, duduk paling kanan. yg nie aku tak tau bile dia meninggal, aku baca komen dlm fb aje, yg aku tau dia nie bekas lecture poli dungun, meniggal sbb denggi.. dengan dia aku tak banyak cerita, lgpun dia nie jenis pendiam dan lowprofile, buat kerja sendiri aje. tapi tetap baikla dengan aku, ala gaduh skit2 tu biasala....


ape2 pun semoga kedua2 roh mereka ditempatkan di kalangan org2 yg beriman. aminnnnn....


yg nie yg aku paling suprise. smart tak??? hari jumaat, biasala kena pakai baju melayu bersamping bagai. masa nie jamuan mentor mentee lepas raya... aku ingat lg, masa nie bulan februari (masa tu puasa bulan januari, februari raya). aku ada 5 adik beradik angkat yg lain. kira suspen sgt2 bile kena panggil kat mak angkat aku masa tu... (mak angkat aku tue mmg terkenal dengan ke'singaan'nya semasa mengajar, tp dia tak ajar aku pun). aku ingatkan nk kena brainwash sbb prestasi yg tak berapa baik masa ujian bulanan, alik2 aku masuk kat bengkel, yg lain tengah sedap 'membaham' makanan yg sgt2lah bestnya waktu tu. ape yg aku ingat, aku ada banyak makan coklat waktu tu, kebetulan husband mak angkat aku tu br balik dr overse... heheheheheee merasa laaaaa ( aku no 3 dari kiri)


bile aku renung balik gmbar ni, jauh aku melayang ke zaman persekolahan aku mmg rindukan waktu itu, kalaula ada time machine, ingi aje aku masuk dan kembali pd zaman ini. aku boleh target dengan jelas dan terang bila dimana dan pukul berapa yg aku mahu balik... tapi aku tau itu hanya satu angan2 yg hampir mustahil bagi aku.


so skrg kita hidup di bumi yg nyata, berpijak dibumi yg nyata, dan impian pu kenalah nyata jugak. jgn jd mcm mat jenin yg terlalu berfikir jaug kedepan sehingga merosakkan diri sendiri....



jumpa lagi holalala

20 September 2010

Layan...

Tetiba malam ni rasa blues skit. padahal baru aje sehari nk start kerja. takpelah, maybe aku rindu lagi kat ayah aku kot... huhuhu




Salah seorang favorite singer aku, diam tak diam dah lebih 14 tahun aku minat dia. tapi lagu nie memang lain dr yg lain. tak pernah plak aku dengar dia menyanyi macam nie. layan ajelaaaaa



Jahat....
teringat aku kat bekas kawan lama aku. dia selalu cakap jahat kat sumer orang, walaupun kat bekas kawan baik dia gak. ape apepun semoga dia bahagia sekarang nie

18 September 2010

Aaagggghhhhh!!!!!


Akhirnya apa yg terbuku dihati akan dapat diluahkan sepenuhnya tak lama lagi.
aaaaaaaaaaaaggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!

10 September 2010

Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Maaf Zahir dan Batin




8 September 2010

Mantai

Mantai???? ape benda tu??





bagi org luar (hehehe) mantai adalah benda yg pelik bagi mereka. mungkin ini kali pertama mendengarnya. Tapi kalau anak jati N9, sebut aje mantai, terbayang kemeriahan suasana raya dah... dengan pelbagai persiapan yg dilakukan termasukla dengan pelbagai juadah yg pastinya menyelerakan.



kacau jgn tak kacau


Mantai merupakan satu tradisi turun menurun, diwarisi masyarakat Melayu Negeri Sembilan yang mengamalkan adat pepatih di negeri ini, di mana haiwan ternakan disembelih sempena kedatangan Ramadan dan Syawal. Pada waktu ini juga semua og akan sibuk dalam menyiapkan segala persiapan terutamanya juadah yg aka disajikan di hari raya nanti. biasanya rendang, ketupat, lemang, dodol dan segala macam juadah akan disiapkan pada hari ini. menghias rumah juga akan dilakukan pada hari ni. menukar langsir, mengecat rumah, memasang pelita, menyapu halaman dan sebagainya.



tahun ni aku dapat sambut mantai kt kg, dah 4 tahun aku tak dpt maklumla jauh diperantauan. pagi2 lagi ayah dan mak sibuk dengan tugas masing2. ayah dah sibuk memborong daging utk dimasak rendang, mak pulak memang tak menang tangan didapur nak siapkan segala macam juadah yg best2 dan lazat2 belaka. aku plak, hanya menjadi pembantu yg setia, utk mengangkat itu ini, pergi kekedai dan selebihnya tugas aku menjadi pemerhati tetap sbb aku dah 2 hari demam sejak balik kt kg nie (waaaaaaa!!!!!!!)




tahun nie, mcm biasa, mak akan masak rendang ayam ngan gulai daging masak cili api. yg penting walaumcmana pun kedua2nya tetap PEDAS dan BERASAP. itulah kelebihan anak jati N9 hehehehe.


my favorite


satu lg yg wajibnya masakan mak ialah sayur maman. tak taulah kat tempat lain panggil ape? tp kat N9 nie sayur nie memang terkenal setiapkali tibanya raya. Sayur nie akan dicampur dalam rending daging ataupun ayam. rasanya kalau diikutka sangat pahit, tapi kalau kena dgn cara masaknya, jadi pahit2 lemak plak. biasanya, kalau cambur dengan daging, memenag maman nie yg akan habis dulu, sblm dagingnya…


my specialist, parut kelapa

oklah nk pegi jeguk kat dapur kalau ada ape2 lg yg aku boleh tolong angkat dan tengok. doakn juga kesihatan aku skali ye. dah nak raya nie, tak nak terkurung aje kat umah sebab sakit. jumpa lagi, holalala…

2 September 2010

5 sebab aku patut gembira nak balik raya kali ni

Tak sabar rasanya nak balik raya esok. Tapi yg lebih menggembirakan aku ialah tambahan 5 lagi faktor yg membuatkan aku makin tak sabar dan excited nak beraya kali ni.

1. Dah habis menanda semua kertas exam

puas aku berusaha siang dan malam, untuk menanda semua kertas exam budak2 aku nie. akhirnya semuanya selamat aku tanda, dah key in markah dalam komputer, dah siap tulis kat dalam buku laporan, dah komen skit2, PK1 aku dah sign, so tiada apa lagila kerja yg tinggal kat sekolah nanti.



2. Waran flight aku clear.



nie kelebihan cgu2 semenanjung yg bertugas di Sabah/Sarawak. Ada tiket flight percuma tiap2 tahun. dan biasanya aku akan amik masa cuti hari raya ni. So dgn erti kata lain, aku balik guna tiket free. siap dapat naik limo KLIA sampai depan rumah lagi. Oh bondaku, tunggulah kehadirana anakanda mu ini di hadapan pintu rumah esok!!!

3. Zakat fitrah, dah selamat aku bayar



Sebagai umat islam, adalah satu tanggungjawab utk kita keluarkan sedikit wang kita utk zakat fitrah di bulan ramadhan ini. ini semua adalah untuk mensucikan semua harta kita, dan juga dapat berkongsi dengan org yg memerlukan kelak.


4. kek lapis aku dah sampai



tahun nie aku ada bawak banyak kek lapis utk raya kali nie. kat sarawak nie, biasalah, kek lapis adalah satu kemestian. mcm2 aku beli tahun nie... duitnya pun mmmm...mmmmmm paham2 ajela



5. Duit raya dah ada dah... :)

Alhamdulillah, adalah sikit rezeki tahun nie, dapatlah aku berkongsi dgn org lain. yg penting sape2 yg datang kat umah aku beraya siap cium tangan lagi dapatlah ang pow dr aku. berapa aku nak bagi? adelaaaaa....


So aku sememangnya dah bersedia sgt2 nak balik kali nie. rindu kat family pun betul jugak. dah 4 tahun aku tak dapat berpuasa kat kampung, sbb skolah cuti sehari sblm raya. tapi tahun ni dapatla seminggu kat kampung...

kepada semua selamat berpuasa dan hari raya aku ucapkan. hehehehe... mmg excied nak balik raya ni. jumpa lagi kat semenanjung. holalalala




31 Ogos 2010

Merdeka...



31 Ogos datang lagi. Sebagai rakyat Malaysia yg cintakan tanah airnya, tarikh ini dianggap sebagai keramat dan mesti dihayati oleh setiap orang. Tarikh dimana secara rasminya, negara kita bebas dr dibelenggu oleh penjajah. Laungan Merdeka sebanyak 7 kali oleh Almarhum Tuanku Abdul Rahman sentiasa segar dalam ingatan, walaupun masa tu aku tiada lagi..




Banyak kenangan aku semasa meraikan hari merdeka ini. Dulu kalau kat kampung, aku akan pacakkan bendera Malaysia ni, betul2 depan rumah aku. So, dengan bangganya aku ajarlah anak buah aku yg baru nak pandai bercakap tu perkataan MERDEKA. Jadi sampai sekarangla diaorg tau bende ni namanya merdeka bukannya bendera Malaysia (salahke ajaran aku???)




Satu lagi, biasanya kalau dah masuk bulan Ogos nie, dah banyak orang letakkan bendera kat kenderaan masing2. Kalau pergi jalan2 mesti banyak bendera ni yg berkibar megah. memang bangga sungguh rasanya. Tapi tahun ni aku tengok kemeriahannya tu agak kureng sikit. Tak tau kat mane salahnya, maybe masih lagi menteliti lama yg mengharapkan barangan 'sponsor' kot???






Kat sekolah, biasanya sambutan adalah lebih meriah. Awal2 pagi lagi semua bdk2 dah berkumpul kat dewan, nak sambut merdeka ni. Biasa acara yg paling ditungu2 ialah masa nak nyanyikan lagu merdeka la... semua bersemangat nak menyanyi, terutamanya lagu 31 Ogos, nyanyian Allahyarham Sudirman.






Tahun ni, sambutan merdeka agak berbeza dan special skit. Iyelah Merdeka kali ini disambut semasa umat islam sedang menjalani ibadah berpuasa. Pasti ianya memberi 1001 kenangan yg tak dapat dilupakan.



Satu lagi yg bestnya pasal merdeka yang aku selalu tunggu, ialah iklan dr Allahyarhamah Yasmin Ahmad. Mesti best dan sangat2 berkesan. Kesemua hasil kerja tangannya menerapkan nilai 1Malaysia. Itu yg aku rindui sangat2. Tapi tahun nie, ada pulak iklan yg baru... pun kira ok jugakla kualiti dan mesejnya, pelakonnya pun memang dah biasa bekerja dgn arwah, so rasa macam hasil kerja arwah itu masih diteruskanlah (sedekahkan fatihah untuk arwah Yasmin). Kita layan iklan nie yg aku cedok dr youtube.


















Bagi aku pulak, merdeka kali ni aku dapat bebaskan diri aku dari hutang piutang yg dah lama menghantui aku. Semoga dengan kehadiran hari Kemerdekaan di bulan ramadhan ini akan menjadi asbab untuk aku lebih berjimat cermat dan juga dapat menjauhi segala perkara2 yg tidak baik nanti. Insyaallah. Semoga merdeka kali ini, memberi makna yang tersendiri bagi kita semua. Jumpa lagi, holalala

27 Ogos 2010

Time to sleep. zzz...zzz...zzz...

Minggu lepas exam week kat skolah. so aku agak relax skit sbb tak payah masuk mengajar macam biasa, just jaga bdk exam aje. sbarnya memang mengantuk nak jaga exam nie, nak tengok diaorg menjawab soalan esei, sambil aku terpaksa kesana kemari nak pastikan semuanya berjalan dengan lancar.

ada banyak lagi tertingal kat skolah


lepas exam nie, yg paling tak berapa nak bestnya, kena tanda kertasla... bayangkan la aku ada 7 buah kelas, so ada 7 jenis kertas exam yg aku kena tanda. awal2 lagi PK1 aku dah sound, kena hantar markah untuk analisis sebelum cuti raya nie, so mcmmana aku nak kejar masa nak menyiapkan menanda semua kertas kertas exam nie. nak tanda kertas ni, kena dalam keadaan tenang, tak boleh tertekan, marah, letih, takut nanti tersalah bagi markah plak kat bdk2 nie.


nak dijadikan cerita, aku kena masuk dalam sebuah kelas yg hyper nie. waktu dah nak balik, dan kebetulan tiada exam waktu tu. so dapatlah dibayangkan macamana keadaannya nanti. mesti bising dan berserabut nanti. maklumlah dah habis exam dan dah nak balik plak tu. aku amik satu langkah yg brutal, meyuruh mereka untuk tido....

aku ugut, kalau tak tido aku suruh mereka pergi tolong makcik cleaner kutip sampah keliling skolah nanti. ditambah dengan kena balik paling lambat sbb bising lagi.. tak sampai 10 minit arahah aku, semua dah mula tundukan muka kat meja dan zzz.......zzz....zzz....

kelas yg menjadi sunyi sepi


tetiba aku rasa aman damai senyap sunyi. rupa rupanya semua bdk2 aku dah tido.. bestnya kalau dapat joint. siap ada yg berdengkur lagi.. kurang asam betul. tapi takpelah biarkanlah mereka berehat.. sbb penat belajar malam tadi... jadi boleh aku menanda kertas exam sebanyak banyaknya tanpa sebarang gangguan dari bunyi bising bdk2 nie.


peace of mind

keadaan yg senyap sunyi kat kelas nie, sebenarnya mengundang banyak tanda tanya kat kelas sebelah menyebelah. yelah mereka bagai nak gamat dunia menjerit berlari kesana kemari, tapi kelas aku ni maintain senyap sunyi aje. mereka tak tau yg ada diktaktor yg dah suruh bdk2 nie tido awl2 lagi... hehehehe



bestnya tido.....



bila aku tengok mereka tido nie, best plak rasanya. tapi aku takut jugakla, kalau2 ada bos datang meronda ke, susah aku nak menjawab nanti... tapi selagi keadaan terkawal, tiada apa2 yg tak diingini berlaku kira ok ajelah bg aku




video

tengah hari panas2 pun jadi

dari segi etika kerja memang salah cara aku nie, tapi nak buat macammana, win win situation. aku dapat siapkan kerja aku, mereka dapat berehat setelah penat blajar sebuelu tu. so mana2 cadangan dan kritikan tentang apa yg aku buat nie adalah dialu alukan bagi kebaikan bersama. jumpa lagi holalalala

23 Ogos 2010

Banjir...

banjir datang lagi... kali ni ia datang pada bulan puasa ni... rasanya kali terakhir banjir melanda awal tahun lepas, so dah nak hampir 2 tahun, baru ia "mengganas" kembali




bila banjir nie, akula yg paling cuak skali kat umah nie, mana taknya bilik aku kat tingkat bawah, so ada kemungkinan air akan masuk.. tapi stakat petang tadi air maintain naje kat parking depan aku aje. segan kot nak masuk..... hehehehe






pgi td masa aku nak g keje, dah macam lain aje. bayangkanlah, kat wharf tadi ada aku sorang aje... itu petanda tu..yg lain tak boleh nak lalu kat seberang sungai sana.


masa nak pergi sekolah, aku main redah aje, maklumla, gelap aku tak nampak ape2. tapi masa balik tadi, baru aku perasan yg air melimpah kat jalan tadi, tinggi rupenya


nasib baik hari nie coco tak banyak meragam. aku redah aje habis basah kuyup, lencun, kotor coco. kesian coco dan tq. love u so much







aku tengah nk bayangkan, macamanala aku nk g keje esok. perluke aku ambik cuti semata2 banjir nie???

holalalala